Svijet
0

Alkalaj boravio u Beogradu na bilateralnim konsultacijama sa MVP-om Srbije

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj predvodio je danas u Beogradu delegaciju MVPBiH na bilateralnim konsultacijama sa delegacijom MVP-a Srbije, koju je predvodio ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

U sklopu konsultacija održan je i sastanak Stalnog odbora Međudržavnog vijeća za saradnju BiH i Srbije, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo unaprijeđenjem bilateralnih odnosa i saglasili se da bi u cilju intenziviranja odnosa u narednom periodu bilo potrebno realizirati posjete na visokom i najvišem nivou.

Konstatirana je i potreba češćih bilateralnih susreta na nivou ministara vanjskih poslova BiH i Srbije.

Postignuta je saglasnost o potrebi zaključivanja Protokola između dva ministarstva o multilateralnoj saradnji po pitanjima vezanim za proces približavanja dviju zemalja evroatlantskim integracijama.

Dogovoreno je da se održe konzularne konsultacije dvaju ministarstava vanjskih poslova, kao i sastanak pravnih eksperata za ocjenu stanja do sada potpisanih bilateralnih sporazuma te otvaranja procesa sukcesije sporazuma potpisanih između bivše državne zajednice SCG i BiH.

Istaknuta je potreba usaglašavanja tekstova i priprema za potpisivanje Ugovora o imovinsko-pravnim poslovima, Ugovora o državnoj granici te Ugovora o obrazovnoj i kulturnoj saradnji.

Naglašena je i potreba aktiviranja Poslovnog savjeta dviju država, kako bi se unaprijedili ekonomski odnosi. Konstatirano je da će ratifikacija Ugovora CEFTA riješiti mnoga sporna pitanja iz domena slobodne trgovine.

Zaključeno je da je pitanje stare devizne štednje potrebno rješavati kroz zaključivanje bilteralnog sporazuma između nadležnih resornih ministarstava dviju zemalja.