Svijet
0

Ali Larijani podnio ostavku

FENA
Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Larijani podnio je ostavku na dužnost sekretara Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, saopćila je danas vlada u Teheranu. "Sekretar Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Larijani podnio je ostavku", potvrdio je portparol vlade Gholam Hossein Elham.

On je naveo da Larijani želi da se posveti "drugim političkim aktivnostima", ne navodeći konkretan razlog Larijanijeve ostavke.

"Laridžani je više puta podnosio ostavku. Konačno, predsjednik (Mahmud Ahmadinedžad) je prihvatio njegovu ostavku", rekao je Elham novinarima.

Elham je dodao da Laridžanijeva ostavka neće utjecati na promjenu programa koji zastupa Vijeće.

Glasnogovornik iranske vlade je naveo da će pomoćnik ministra vanjskih poslova za američka i evropska pitanja Saeed Jalili zamijeniti Larijanija.

Prema njegovim riječima, sastanak s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom bit će održan u utorak u Rimu, kao što je i planirano.

"Uprkos Larijanijevoj ostavci, neće biti promjene u održavanju tog sastanka", potvrdio je Elham. „Larijanijev nasljednik sastat će se sa Solanom", rekao je Elham.

Taj sastanak trebao bi prethoditi sljedećem krugu razgovora između Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

SAD i pojedine evropske države optužuju Iran da tajno razvija nuklearno oružje, dok Teheran odbacuje takve tvrdnje, ponavljajući da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo za mirnodopske svrhe, podsjetio je AP.