Svijet
0

Ali Khamenei: Bushu će se suditi zbog zločina počinjenih u Iraku

FENA
Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei izjavio je u petak, u svojoj propovijedi koju je objavila televizija, da je uvjeren da će se američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu suditi za "zvjerstva" počinjena u Iraku...

"Duboko vjerujem da će se jednog dana aktualnom američkom predsjedniku i američkim dužnosnicima suditi na neovisnom međunarodnom sudu zbog zločina počinjenih u Iraku", rekao je Ali Khamenei.

"Javno mnijenje islamskih naroda danas osuđuje Amerikance. Oni ih mrze. Smatram da bi trebali preuzeti odgovornost za svoja nedjela. SAD ne može ignorirati svoje dužnosti, jer stanje neće ostati isto", rekao je iranski vrhovni vođa, podsjetivši kako ni Hitleru nikad nije suđeno, jer se ubio prije završetka rata.

Ali Khamenei je također optužio SAD da su osvojile Irak 2003. kako bi provele svoj plan na Bliskom istoku koji se "vrti oko Izraela", velikog neprijatelja Irana, s ciljem da se oslabi islamski svijet.

Nakon svrgavanja s vlasti Sadama Huseina američka je administracija pokrenula kampanju s ciljem demokratizacije arapskog svijeta, uz pomoć plana "Veliki Bliski istok", što je u regiji protumačeno kao miješanje u unutarnje poslove. "Američki plan za Bliski istok nije uspio, kao što nije uspio ni njihov veliki cilj koji se odnosi na Islamsku Republiku Iran", kazao je.

George W. Bush je ponovo optužio Iran da "podriva rad" iračke vlade. "Napori Irana i Sirije u podrivanju rada ove vlade moraju prestati", rekao je on u televizijskom obraćanju posvećenom ratu u Iraku.

"Uspjeh slobodnog Iraka je bitan za sigurnost SAD", upozorio je on. "Slobodan Irak bit će protiv destruktivnih ambicija Irana".

Washington redovno optužuje Teheran da podržava šiitsku miliciju koja se bori protiv američke vojske u Iraku, dostavljajući joj bombe koje su u stanju da probiju oklopna vozila.

Najviši američki vojni dužnosnik, general David Petraeus je izjavio u ponedjeljak pred američkim Kongresom da ne samo da Iran nije prestao da isporučuje oružje raznim iračkim ekstremističkim grupama već se obim tih isporuka znatno pojačao.

Washington nikada nije isključio vojnu opciju protiv Irana, ali je Khamenei odbio tu prijetnju, "zahvaljujući Bogu, mi idemo naprijed na ljestvici uspjeha, to pokazuje i potpuni poraz SAD u pokušajima da oslabi Iran", rekao je ajatolah Khamnei.