Svijet
0

Ali Hamnei: "Protesti u SAD-u dovest će do svrgavanja kapitalizma"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Hamnei rekao je u četvrtak da talas protesta koji se širi s Wall Streeta u New Yorku na druge američke gradove odražava ozbiljnu krizu, koja će na kraju dovesti do svrgavanja kapitalizma u SAD-u.

Ali Hamnei je, na skupu u zapadnom iranskom gradu Kermanšahu, kojem je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada osoba, kazao da su SAD sada u velikoj krizi jer su izbile na vidjelo korumpirane fondacije, prenosi AP.

" Američke vlasti mogu slomiti ovaj pokret ali ga ne mogu iskorijeniti. Na kraju, on će se razviti do toga da sruši kapitalistički sistem i Zapad", rekao je Hamnei, govoreći o pokretu “Okupirajte Wall Street”.

Hamneijeva izjava nije prvo reagovanje iranskih zvaničnika na krizu u SAD-u, koji su djelovanje pokreta “Okupirajte Wall Street" nazvali “Američkim proljećem”.

Hamnei je kazao da je kapitalizam na Zapadu dostigao kraj i da je “svijet na historijskoj prekretnici”.

Pokret “Okupirajte Wall Street”, koji je 17. septembra počeo proteste u New Yorku, brzo se proširio na druge američke gradove, uključujući Atlantu, Chicago, Philadelphiju, Seatlle i Los Angeles.

Republikanci optužuju demonstrante da zagovaraju “klasni rat”, dok je predsjednik SAD-a Barack Obama kazao da razumije frustraciju naroda.

Učesnici protesta protiv pohlepe velikih korporacija i finansijskog kapitala, korupcije političara i društvenih nepravdi, mahom su studenti i nezaposlene osobe.