Svijet
1

Ali Hamnei: Iran neće nikada odustati od nuklearnog programa

Klix.ba
Ali Hamnei (Foto: AFP)
Ali Hamnei (Foto: AFP)
Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei ponovo se vratio pregovorima sa svjetskim silama, ali ih je upozorio da Teheran nikada neće odustati od nuklearnog programa, javlja BBC.

Kazao je kako se Iran odlučio na razgovore kako bi prekinuo "neprijateljsku tišinu" s međunarodnom zajednicom. Ali, upozorio je svoje pregovarače u Beču da neće podleći "riječima sile".

Iran i šest svjetskih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, rade na tome da osiguraju sveobuhvatan sporazum koji bi zamijenio privremeni koji je na snazi do jula. Svjetske sile žele od Irana da prestane proizvoditi obogaćeni uranijum zbog straha da bi ga mogli iskoristiti za pravljenje nuklearne bombe.

Teheran je kazao kako su nuklearni radovi potpuno miroljubivi i nadaju se da će dogovor biti postignut kako bi se trajno uklonile sankcije.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif kazali su u zajedničkoj izjavi da će treća runda pregovora biti održana u maju kako bi se premostile praznine u svim ključnim područjima te kako bi se radilo na svim mogućim elementima.

"Niti jedan od nuklearnih programa države ne može biti zaustavljen i niko nema pravo cjenkati se u vezi toga", upozorio je ajatolah.