Svijet
33

Alep: Sirijska vojska presjekla istočni dio grada, civili bježe na zapad

Klix.ba
Sirijska vlada zauzela je ključni dio istočnog Alepa i na taj način na dva dijela presjekla teritoriju koju kontrolišu pobunjenici, javlja BBC.

Državna televizija i Sirijska opservatorija za ljudska prava objavili su vijest da je kvart Sakhour u rukama sirijske armije pod kontrolom Bašara al-Asada. Podsjećamo, ofanziva na grad koji je pod kontrolom pobunjenika od 2012. godine počela je u septembru potpomognuta iranskim kopnenim jedinicama i ruskim zračnim snagama.

Zauzimanje Alepa, drugog najvećeg sirijskog grada, jedan je od glavnih ciljeva sirijske armije u ratu protiv pobunjenika, među kojima postoje i islamističke organizacije poput Al Nusra Fronta i Al Kaide.

U proteklih nekoliko dana na hiljade civila odlučilo je izbjeći iz istočnog dijela grada u zapadni koji je pod vladinom kontrolom. Pretpostavlja se da u istočnom dijelu grada živi blizu 250.000 civila, od čega su 100.000 djeca.

U razmjeni vatre između zvaničnih sirijskih snaga i pobunjenika ginu uglavnom civili. Pretpostavlja se da je od 2012. godine poginulo više od 30.000 osoba, uključujući civile.