Svijet
9

Alep, grad kojem je rat uzeo dušu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Sirijski Alep, drugi po veličini grad nakon prijestolnice Damaska, pretvara se pod uticajem rata u toj zemlji, u "grad duhova".

Gotovo svaka zgrada u Alepu nosi ožiljke sukoba režimskih snaga predsjednika Bashara al-Assada i pobunjeničkih jedinica koje brane grad, posljednje veliko uporište pod kontrolom opozicije.

Područje Selahaddina u Alepu odavno su napustili njegovi stanovnici, a sablasni kadrovi tog naselja više podsjećaju na scene iz filmova strave i užasa, kako su Anadoliji kazali rijetki prolaznici, nego na nekada razvijeno područje u Siriji.

U jednom dijelu Selahaddina i dalje traju ulične borbe, povremeno odjeknu pucnji automatskog oružja, a zvuci onih "jačih" oružja jave se svakondevno u isto vrijeme, pred mrak.

Na području Selahaddina nije moguće vidjeti nijednu kuću koja nije oštećena ili potpuno uništena, a mjesto je neprepoznatljivo posebno nakon što su snage odane režimu predsjednika Bashara al-Assada ispalile projektil Scud, koji je ranije usmrtio 150 osoba.

Komandir snaga Oslobodilačke vojske Sirije (FSA) na području Selahaddina Ebu Nur, izjavio je da se ulice nalaze u neprepoznatljivom stanju, te da je grad uglavnom razrušen u napadima brobenih aviona.

Ebu Nur je istakao da se još uvijek ispod nekih ruševina nalaze ljudi, te da se u pojedinim ulicama širi neugodan miris ljudskih tijela u fazi raspadanja.

“Rat ubija Alep u svakom smislu. Rat mu je uzeo dušu”, dodao je on.

Prema informacijama koje je objavio Ured za statističko praćenje poginulih u Siriji, broj smrtno stradalih u Alepu dosegao je 10.714 osoba.