Svijet
0

Aleksejev: Ne može EU odlučivati o Kosovu

FENA
Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je da Kosovo nije evropsko, nego međunarodno pitanje, a da je "situacija na Kosovu regulirana na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i da će definitivnu odluku donijeti Vijeće sigurnosti".

Aleksejev je u intervjuu za današnju beogradsku "Politiku" rekao i da "kada god je neko pokušavao da donese odluku zaobilazeći Rusiju rješenje se uvijek pokazalo pogrešnim. Pokušaji da se zamijeni Vijeće sigurnosti po pravilu se tragično završavaju", smatra on.

Na pitanje kako treba da se razgovara s Rusijom, ruski ambasador je odgovorio: "Naše kolege već jednom treba da se naviknu na to da je Rusija punopravni partner koji zna kako može da doprinese jačanju sigurnosti u Evropi. Kada prihvate te činjenice, onda neće biti takvih izjava."

Na pitanje koliko ima istine u špekulacijama da je podrška Rusije oko Kosova uvjetovana ulaskom ruskog kapitala u Srbiju, Aleksejev je kazao da "nema nikakve trgovine oko našeg stava prema Kosovu i Metohiji i ne može biti".

"To su različite stvari. Po pitanju Kosova mi se rukovodimo poštovanjem međunarodnog prava i principa evropske sigurnosti. Dolazak ruskog kapitala u Srbiju je odvojena stvar. Mi tu moramo da se rukovodimo obostrano korisnim i prihvatljivim projektima koji bi, prije svega, koristili srpskoj privredi", pojasnio je ruski ambasador.

On je dodao da "postoji opcija da se pregovori nastave pod patronatom Kontakt grupe, s nekim, ne zna se kojim posrednikom".

"Pregovori ne mogu da se vode u okviru Kontakt grupe. Oni mogu da se vode neposredno između dvije strane, uz vanjsku podršku. Ako će to biti podrška Kontakt grupe, samo izvolite. Ako će biti podrška VS-a, apsolutno nema problema. Najvažnije je da počnu ozbiljni a ne inscenirani pregovori", ocijenio je Aleksejev.

On smatra da nove elemente u pregovore moraju da uvode, prije svega, same strane učesnice.

"Posebno bih htio da naglasim da niko ne može na sto da stavi neko čarobno rješenje koje bi odgovaralo svima. Ni mi nemamo takvih ambicija i niko to neće uraditi umjesto učesnika u pregovoru. Niko ne može da zna šta želi Beograd bolje od samog Beograda", dodao je on, prenio je Tanjug.

Aleksejev smatra da ne može biti podjele Kosova i za sada to jeste i stav Rusije, a da bi najgora varijanta razvoja događaja bila da kosovski Albanci sami proglase nezavisnost ili izazovu nemire u pokrajini.