Svijet
0

Albanski predsjednik razgovarao s njemačkim ministrom odbrane

FENA
Foto: Reuters; Franz Josef
Foto: Reuters; Franz Josef
Albanski predsjednik Bamir Topi i njemački ministar odbrane Franz Josef Jung ocijenili su u četvrtak uvečer u Tirani da je plan izaslanika Marttija Ahtisaarija "pravi put" za Kosovo, javila je albanska novinska agencija ATA.

Šef albanske države Topi je u razgovoru ocijenio da je u ovom trenutku definiranje nezavisnosti Kosova nezaobilazno, kao i da je Albanija protiv bilo kakvog scenarija za podjelu pokrajine.

"Siguran sam da će u svojim nastojanjima Evropska unija, Sjedinjene Države, generalni tajnik Ujedinjenih naroda i 'trojka' donijeti legitiman zaključak o statusu Kosova stvarajući put za njegovu integraciju u evropsku porodicu", kazao je Topi.

Ministar Jung je izjavio da će Njemačka podržati svako nastojanje za brzo rješenje statusa Kosova kao preduvjeta za njegov razvoj.

Topi i Jung su, prema agenciji ATA, također ukazali na veoma dobru saradnju Albanije i Njemačke na vojnom planu.

U prilog tome je Topi naveo zajedničke vojne misije u Afganistanu i Bosni i Hercegovini kao iskustvo koje vodi Albaniju u njenim težnjama da postane dio NATO-a.

Albanija je sada kandidat za prijem u zapadni vojni savez i vlasti u Tirani očekuju da će postati punopravna članica Alijanse 2008. godine.

Ministar Jung će u petak boraviti na Kosovu gdje Njemačka ima oko 2000 vojnika u međunarodnim kosovskim snagama (KFOR), više od ijedne druge zemlje.