Svijet
0

Albanija: Topi veruje u evroatlantsku budućnost zapadnog Balkana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Albanije Bamir Topi izrazio je uvjerenje, u razgovoru sa delegacijom SAD-a i Parlamentarne skupštine NATO-a, da će poslije proglašenja nezavisnosti Kosova zapadni Balkan postati dio velike evroatlantske porodice, prenosi nacionalna agencija ATA.

“Poslije stvaranja najnovije države u Evropi, nezavisnog i multietničkog Kosova, gdje se garantuju i poštuju prava svih manjina, zapadni Balkan će definitivno napustiti vjetrove rata i ekstremizam ultranacionalističkih krugova i postati dio velike evroatlantske porodice”, kazao je Topi u petak.

Albanski predsjednik je ukazao na odlične odnose njegove zemlje sa SAD, izrazivši im zahvalnost za, kako je rekao, pomoć u teškim trenucima i za uspješnu finalizaciju deklaracije o nezavisnosti Kosova.

Američki kongresmen Džon Taner je uvjerio šefa albanske države u potpunu podršku američkog Kongresa i administracije težnji Albanije da postane članica NATO-a te pohvalio doprinos ove zemlje očuvanju mira i stabilnosti ne samo u regionu, nego i van njega.

Topi je naglasio da je Albanija spremna da primi poziv za članstvo u NATO na samitu ove organizacije u Bukureštu, u aprilu.