Svijet
0

Albanci s Kosova po lične dokumente putuju u Srbiju

FENA
Albanci s Kosova moraju imati pasoše Srbije da bi negdje putovali, a kako su matične knjige s Kosova prebačene su u nekoliko gradova središnje Srbije, Albanci, kao i ostali stanovnici Kosova, za sve lične dokumente moraju ići po njih u najbliže srbijanske gradove, javlja u četvrtak beogradski B 92.

Matične knjige stanovnika Prištine i pet općina na Kosovu prebačene su u Niš kada su, nakon bombardovanja NATO-a 1999. godine, učestali napadi na srpske službenike u pokrajini. Albanci najčešće dolaze po pasoše jer, kako objavljuje B 92, lični dokumenti koja izdaje UNMIK uglavnom važe samo na Kosovu.

Policijska uprava Priština sada je u Niškoj Banji pa svi stanovnici Prištine samo tu mogu dobiti pasoš. Za posljednjih osam godina Albancima je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo oko 220.000 novih putovnica. U gradskim službama u Nišu kažu da dobivaju sve više zahtjeva za izdavanje različitih uvjerenja.

Kako su se smirivale političke napetosti na Kosovu, sve više Albanaca dolazilo je u Niš radi pribavljanja dokumenata, prenosi B92, a prema riječima službenika gradske uprave u julu je primljeno više od 10.000 zahtjeva ili oko 500 zahtjeva dnevno.

Svi stanovnici Kosova, bilo da su ostali tamo, bilo da su raseljeni, ili žive u inozemstvu, za svaki lični dokument moraju putovati. Da bi se ubrzala procedura, otvoren je punkt između Kosova Polja i Prištine, gdje službenici iz Niša dva puta sedmično prikupljaju zahtjeve za izdavanje dokumenata. Neki od njih se mogu tražiti i poštom i telefonom, ali mnogi radije osobno dolaze pa su zbog toga redovi pred šalterima svakodnevnica.