Svijet
1

Alarmantni podaci: 40 posto djece u svijetu ne zna čitati

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Najmanje 250 miliona djece školskog uzrasta širom svijeta ne zna čitati, pisati, niti obavljati osnovne matematičke operacije, objavila je u danas agencija za obrazovanje pri Ujedinjenim nacijama.

U izvještaju se navodi da 130 miliona osnovaca nije ispunilo minimum uslova za čitanje, a skoro 120 miliona provodi malo ili nimalo vremena u učionicama. Čk 57 miliona djece uopšte ne ide u školu. Procjenjuje se da u svijetu ima oko 650 miliona djece školskog uzrasta.

Nezavisni istraživački tim koji je objavio izvještaj za UNESCO procijenio je da neškolovanje ovolikog broja djece vlade zemalja širom svijeta košta oko 129 milijardi dolara godišnje.

Predstavnica UNESCO-a Vibeke Jensen kaže da se ova globalna "kriza u obrazovanju" pojavljuje zbog nedostatka obučenih učitelja, posebno u siromašnim područjima.

U trećini zemalja koje su analizirali manje od 75 posto nastavnog osoblja obrazovano je u dovoljnoj mjeri da ispunjavaju državne standarde.

Do 2015. godine trebalo bi zaposliti još 5,2 miliona učitelja i više raditi na njihovom znanju, kako bi na djecu mogli prenijeti univerzalno, besplatno i kvalitetno obrazovanje.

Najviše djece koja nikad nisu zakoračila u učionicu je konfliktnim zonama, te u arapskim zemljama i subsaharskoj Africi. U Afganistanu, Kini, Kongu, Somaliji, Sudanu, Tanzaniji i još osam zemalja u toku 2011. godine bilo je više od milion djece koja nisu išla u školu. Veliki pomak u vraćanju djece u učionice napravljen je u Laosu, Ruandi i Vijetnamu.