Svijet
0

Alan Johnston dobitnik nagrade Amnesty Internationala

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters; porodica Johnston na dodjeli
Foto: Reuters; porodica Johnston na dodjeli
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, nagradila je BBC-jevog reportera Alana Johnstona zbog njegovog izvještavanja koje je isticalo zloupotrebu ljudskih prava. Nagrađen je samo nekoliko sati nakon što su ga otmičari u Gazi pustili na slobodu nakon skoro četiri mjeseca zatočeništva.

Amnesty je Johnstona nagradio prvenstveno zbog njegovih radio izvještaja iz Gaze gdje je proveo i posljednje tri godine. Ova nagrada je jedno od devet priznanja uručenih u Londonu kako bi se odalo priznanje novinarima koji su svojim izvještajima pokrenuli pitanje ugrožavanja ljudskih prava širom svijeta.

Direktor Amnesty Internationala izjavio je da su suci koji odlučuju o dodjeli nagrada bili impresionirani Johnstonovom "odanošću da prenese priče običnih ljudi". Alanovu nagradu zaprimio je njegov otac Graham koji je tom prilikom naglasio da je njegov sin "iznimno počastvovan" ovim priznanjem.

"Alan je tek prije nekoliko sati pušten na slobodu i došao je kući, a već istog dana dobiva i ovu nagradu. Moram priznati je danas uistinu poseban dan", rekao je Graham.