Francuska
0

Alain Juppe ponovo ministar vanjskih poslova

FENA
Alain Juppe (Foto: AFP)
Alain Juppe (Foto: AFP)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy imenovao je iskusnog političara i državnika Alaina Juppea za novog šefa diplomatije Francuske u nastojanju da obnovi kredibilitet vanjske politike zemlje i poboljša popularnost svoje vlade.

Alen Juppe (65), političar desnih opredjeljenja, decenijama je prisutan na francuskoj javnoj sceni. U vladi predsjednika Jacquesa Chiraca devedesetih godina prošlog stoljeća bio je prvo šef diplomatije, a od 1995. do 1997. godine predsjednik vlade, prenose u ponedjeljak agencije.

Njegova karijera na trenutak se našla na udaru kada je 2004. godine osumnjičen da je navodno umiješan u skandal s raspolaganjem sredstvima iz javnih fondova.

Juppeov povratak na javnu pozornicu zapravo je počeo 2006. godine kada je izabran za gradonačelnika Bordeauxa, da bi ga francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prije nekoliko mjeseci postavio za ministra odbrane.

Juppe je naslijedio Michelle Alliot-Marrie, koja je podnijela ostavku. Ona je morala da ode s te pozicije zbog pogrešne procjene situacije u Tunisu koji su nedvno zahvatili veliki nemiri i došlo do smjena u vrhu vlasti.

Pored pogrešnih porocjena tih događaja i ponude saradnje s policijom bivšeg režima, francuski mediji su otkrili da je Alliot Marrie imala i bliske porodične odnose sa svrgnutim predsjednikom Tunisa Ben Alijem, koje je bio prisiljen da napusti tu zemlju.