Svijet
1

Alabama: Nakon šest dana napadač ubijen, a dječak spašen

SRNA
Policija je poslije šest dana spasila petogodišnjeg dječaka koga je prošlog utorka u američkoj državi Alabama oteo vijetnamski veteran Jimmy Lee Dykes, pošto je ubio vozača školskog autobusa.

"Dječak je dobro, a otmičar je ubijen u brzoj zajedničkoj akciji policije i službe Federalnog istražnog biroa (FBI)", rekli su zvaničnici.

Jimmy Lee Dykes je prošlog utorka ušao u školski autobus u gradu Midland City, u oblasti Dale u Alabami, i od vozača, također, penzionera, zatražio da mu preda dva dječaka.

Kada se vozač autobusa suprotstavio, Dykes ga je ubio sa više metaka i izveo petogodišnjaka, sa kojim je otišao na svoje obližnje seosko imanje i zatvorio se u improvizovanom podzemnom bunkeru koji je sam izgradio.

Bunker ima struju, hrane i televizor, a policija je već na početku otmice kroz ventilacionu cijev spustila lijekove koje dječak mora da stalno uzima, jer ima psiho-fizičke poremećaje.

Mještani kažu da je otmičar Dykes, koji je važio za čudaka i svađalicu, povremeno boravio u bunkeru i po osam dana.

Viđali su ga i kako noću patrolira imanjem, sa baterijskom lampom i puškom, a prošle nedjelje je trebalo da mu se sudi, jer je pucao na vozilo komšinice koja je, po njegovoj ocjeni, prebrzom vožnjom oštetila zemljani put uz njegovo imanje.

Državni podaci ukazuju da je otmičar Dykes služio u ratnoj mornarici 1964. do 1969. godine i dobio nekoliko medalja, uključujući i za službu u Vijetnamu.

Prije više od 10 godina imao je sukoba sa zakonom, a u Alabami je živio posljednje dvije godine.