Svijet
0

Al-Zawahri: Pet godina SAD-a u Iraku donijelo propast

FENA
Al-Qaidina ličnost broj dva izjavila je u videosnimci objavljenoj u petak da je pet godina američkog angažmana u Iraku donijelo samo propast i da će predsjednik George W. Bush biti prisiljen ostaviti taj problem svome nasljedniku.

Ayman al-Zawahri navodi u poruci da, slijedeći savjet svojih vodećih zapovjednika u Iraku i garantujući snažno američko vojno prisustvo nakon jula, Bush "zataškava neuspjeh" svoje iračke politike, javio je AP.

"Ako američke snage odu, oni će izgubiti sve. Ako ostanu, iskrvarit će do smrti", tvrdi on.

Autentičnost 16-minutnog snimka, postavljenog na internetskoj stranici poznatoj po ekstremističkim porukama, nije se mogla potvrditi iz nezavisnih izvora. Snimak međutim nosi logo medijskog krila Al-Qaide i drugi je u aprilu koji se pripisuje vodećem strategu terorističke mreže.

On je pozvao muslimane da podrže džihad u Iraku i grupu povezanu s Al-Qaidom u toj zemlji, takozvanu Islamsku državu Irak.

Al-Zawahri je također osudio sunitske borce koji su promijenili stranu i prudružili se Amerikancima u naporima na smirivanju sunitskih područja Iraka putem takozvanih "Vijeća budnosti".

"Jesu li ta Vijeća budnosti stvorena sa ubrzaju odlazak američkih snaga ili su ona potrebna nekome da ih brani i štiti", upitao je Al-Zawahri.

On je također ponovio nedavnu izjavu koju je navodno dao Osama bin Laden da će mudžahedini iz Iraka pokrenuti borbu da "oslobode" Jerusalem.

"Današnji Irak najvažnije je bojište na kojem mudžahedini vode rat protiv snaga cionističko-kršćanskih križara. Stoga je podrška mudžahedinima u Iraku, a posebno Islamskoj državi Irak, najznačajnija dužnost", izjavio je Al-Zawahri.

On je također osudio šiitskog imama Moqtadu al-Sadra, koji je naredio svojoj miliciji da zaustavi napade na američke i iračke snage. On je "postao predmetom ismijavanja u svijetu" i "igračka" u iranskim rukama, kazao je.

Al-Zawahri je također kritizirvao "eksploataciju muslimana" u Egiptu, njegovoj domovini, kao i muke Palestinaca u pojasu Gaze koje Izrael drži u blokadi.