Svijet
0

Al-Zawahri kritikovao Amerikance

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Drugi čovjek al-Qaide kritikovao je afganistansku vladu i izjavio je da će svaki američki uspjeh u Iraku biti privremen, saopćila je nadzorna grupa koja prati poruke terorista.

U novom snimku, Ayman Al-Zawahri također je pohvalio borbu svoje grupe u nekoliko zemalja i kritikovao lidere tih zemalja zbog njihove borbe protiv terorista, sudeći po obavještajnoj grupi SITE.

Zawahrijevi komentari, postavljeni na islamističkom web siteu, pojavili su se otprilike sedmicu nakon njegove posljednje poruke u kojoj je optužio novoizabranog američkog predsjdnika Baracka Obamu, što okreće leđa svom crnačkom naslijeđu kako bi stekao vlast, prenosi AP.

Vodeći saradnik Osame bin Ladena nije spomenuo napade u Mumbaiju od srijede navečer i četvrtka ujutro u kojima je ubijeno više od 100 ljudi. Obavještajni analitičari tvrde da nasilje nosi sve oznake al-Qaide, ali dokazi ukazuju na teroriste iz zemlje. Malo poznata islamska militantna grupa preuzela je odgovornost za napade.

SITE tvrdi da je na snimku Zawahri okarakterisao nedavni pokušaj afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija da pokuša pregovarati s talibanima kao znak slabosti njegove vlade.

Također je optužio Sjedinjene Države što daju izmišljene izvještaje o uspjesima u nemirnoj regiji, tvrdeći da su Amerikanci osuđeni na propast u Afganistanu u i plemenskim regijama Pakistana.

Govoreći o Iraku, Zawahri je izjavio da su američki pomaci privremeni. On je također naglasio da sunitska Vijeća budnosti - bivše pobunjenike koji su se okrenuli protiv al-Qaide- neće prihvatiti većinska šiitska vlada.

SITE je javila da se Zawahri branio protiv optužbi da al-Qaida ubija nevine civile, nazivajući te izvještaje zapadnom propagandom.