Svijet
0

Al-Zawahri: Izbori neće osloboditi palestinsku zemlju

Klix.ba
Drugi čovjek al-Qaide, Ayman al-Zawahri izjavio je u video snimku objavljenom u srijedu kako palestinski izbori neće osloboditi palestinsku zemlju i nanijet će udarac svetom ratu protiv izraelske okupacije.

"Oni koji pokušavaju osloboditi islamsku zemlju putem izbora koji su zasnovani na sekularnim ustavima neće osloboditi ni zrno palestinskog pijeska, nego će ojačati džihad", izjavio je on u snimku emitovanom na televiziji Al Jazeera.

Nije jasno kada je snimak, čiji su samo dijelovi emitovani, napravljen. Islamistički web site ranije je saopćio da će objaviti snimak al-Zawahrija, desne ruke vođe al-QAide Osame bin Ladena, javio je AP.

Prozapadni palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u subotu je pozvao na prijevremene izbore kako bi se okončao spor između njegove frakcije Fatah i Hamasa, koji ga optužuje za "puč" protiv izabrane vlade.

"Povlačenje pred licem Zapada neće nas zadovoljiti, bez obzira koliko smo prilagođeni na manevre i pregovore", izjavio je egipatski militantni lider Zawahri.

"Svaki drugi put osim džihada vodit će nas u gubitak i poraz", kazao je.