Svijet
0

Al-Zawahiri zaprijetio novim napadom na SAD

FENA
Ayman al-Zawahiri, zamjenik vođe međunarodne terorističke organizacije Al-Qaide, nazvao je u utorak predsjednika Georgea W. Busha "kasapinom" i zaprijetio novim napadom u Sjedinjenim Državama.

Zawahiri je tu prijetnju uputio u videoporuci koju je emitirala arapska televizija Al-Jazeera, u svome prvom oglašavanju nakon američkog napada čiji je cilj bio upravo on, ranije ovog mjeseca u Afganistanu, prenijela je iz Kaira američka novinska agencija AP.

Obučen u bijelo i s bijelim turbanom, Zawahiri je rekao da su Sjedinjene Države ignorirale prijedlog o prekidu vatre koji je ponudio vođa Al-Qaide saudijski disident Bin Laden.

Zawahiri, svojevremeno lijčnik u Egiptu, ljutitim je glasom rekao da ima poruku "američkom narodu koji se davi u iluzijama. Kažem vam da Bush i njegova banda liju vašu krv i troše vaš novac u frustrirajućoj avanturi".

"Lav islama šeik Osama bin Laden, Bog ga čuvao, ponudio vam je pristojan izlaz iz vaše dileme. Vaše vođe, međutim, koje žele da nagomilaju bogatstvo, guraju vas u borbu i ubijaju vaše duše u Iraku i Afganistanu te, uz Božiju pomoć, i na vašoj vlastitoj zemji", rekao je Zawahiri.

Najnovija poruka Al-Zawahirija uslijedila je pošto se 19. januara javio i Bin Laden, koji je zaprijetio da se Al-Qaida priprema da izvede napade u SAD-u, i ponudio "poštene uvjete" za prekid vatre koji bi bio iskorišten za obnovu ratom zahvaćenih Iraka i Afganistana.

Ta Bin Ladenova poruka, koju je također emitirala Al-Jazeera, bila je njegova prva nakon više od godinu dana.

Zawahiri je u utorak rekao da je američki zračni napad u Pakistanu 13. januara ubio "nedužne" i dodao da ima poruku za "kasapina iz Washingtona".

"Bushu, ti nisi samo poražen i lažov, već si, uz Božiju pomoć, neuspjeh. Ti si prokletstvo svoje nacije i ti si donio i donijet ćeš im samo katastrofe i tragedije", dodao je Zawahiri.

"Bušu, znaš li gdje sam? Ja sam među muslimanskom masom", kazao je zamjenik Osame bin Ladena.

U američkom napadu na selo Domadola, na istoku Pakistana, ubijena su četvorica čelnika Al-Qaide, prenio je AP. U tom je napadu poginulo i 13 seljaka, što je razljutilo mnoge Pakistance.