Upražnjeno mjesto
0

Al-Zawahiri je mogući novi vođa Al-Qaide

FENA
Drugi čovjek Al-Qaide Ayman al-Zawahiri (60) najčešće se spominje kao budući vođa te terorističke organizacije nakon ubojstva Osame bin Ladena.

Egipćanin Zawahiri je i dosad predstavljao "mozak mreže Al-Qaide" u pozadini Bin Ladena. Za razliku od Bin Ladena, posljednjih godina on se često u video porukama pojavljivao u ime terorističke organizacije, optužujući SAD i njihove saveznike.

Al-Zawahiri je prošlog mjeseca, u posljednjem oglašavanju, pozvao muslimane da se bore protiv NATO-a i američkih snaga u Libiji.

"Želim usmjeriti pažnju ka našoj muslimanskoj braći u Libiji, Tunisu, Alžiru, i ostalim muslimanskim zemljama da ako Amerikanci i NATO-ove snage uđu u Libiju, tada svi susjedi u Egiptu, Tunisu Alžiru te ostalim muslimanskim zemljama treba da ustanu i bore se i protiv i Gadafijevih plaćenika i protiv NATO-a", rekao je Zawahiri, podsjećaju agencije.

Kao i Bin Laden, i Zawahiri je rođen u bogatoj obitelji znanstvenika i liječnika u Kairu. On je već godinama drugi na listi najtraženijih terorista na svijetu, odmah iza Bin Ladena.

Kada su Amerikanci u nedjelju ubili Bin Ladena, u Washingtonu nisu ništa saopćili o Al-Zawahiriju (60), mada se posljednjih godina vjerovalo da se on također krije negdje u području između Afganistana i Pakistana.

Al-Zawahiri je napao predsjednika Baracka Obamu čim je izabran za predsjednika i istakao da se on ništa ne razlikuje od svog prethodnika Georgea W. Busha. "Amerika je dobila novo obmanjivačko lice... Obama je povezan s politikom svojih prethodnika u laganju i iluzijama koje prodaje", rekao je tada Zawahiri, navode agencije.

Gdje se sada krije "broj dva" ili možda budući lider Al-Qaide, to niko tačno ne zna, ili se to ne saopćava.

Posljednji zajednički snimak s Bin Ladenom objavljen je na TV Al-Jazeeri 10. septembr 2003. Na tom snimku oni su prikazani kako se šetaju na jednoj planini, pozivajući na džihad i hvalili su 11. septembar i otmičare zrakoplova koji su napali Svjetski trgovinski centar i Pentagon.

Zawahirijeva supruga i tri kćerke ubijene su u bombaškom napadu na afganistanski grad Kandahar, uporište talibana, početkom decembra 2001.