Svijet
20

Al Sattar nakon ubistva porodice: Ne mrzim nikoga, mir sam pronašao u Kur'anu

Klix.ba
Muhammad Taufik Al Sattar
Muhammad Taufik Al Sattar
Muhammad Taufiq Al Sattar, čija je porodica poginula u podmetnutom požaru u Leicesteru prošle sedmice, pojavio se danas ispred suda u kojem je saslušan 18-godišnji Anthony Porter, osumnjičen za podmetanje požara.

U požaru koji se desio prije sedam dana poginuli su Sattarova 47-godišnja supruga Shehnila Taufiq, 19-godišnja kćerka Zinab i sinovi Bilal (17) i Jamil (15). Muhammad je radio kao ljekar u Irskoj i te noći trebao se vratiti svojoj porodici u Leicester. Međutim, kako je kazao, Božja volja je odredila da ne sjedne na avion i ne krene prema Engleskoj, piše britanski Express.

Nakon što je izgubio suprugu i troje djece, Sattar je mir i spokoj pronašao u Kur'anu, molitvi i vjeri. Kako je kazao, islam ga je naučio da bude zahvalan ako se nešto dobro desi i da moli ako ga zadesi tragedija.

"Kada se suočimo sa teškim stvarima u životu, čitamo Kur'an i to nam daje snagu, zadovoljstvo i mir u srcu", kazao je Al Sattar novinarima.

Na poslu u Irskoj obično provede tri od četiri sedmice.

"Razmišljao sam da kući dođem dan ranije i da budem sa svojom porodicom. Ali, to jednostavno nije bilo moguće. Allahova volja je to što nisam bio u kući sa svojom porodicom te noći. Bog jednostavno nije tako planirao", dodao je Sattar. On je dodao da će porodicu ukopati u Irskoj.

U intervjuu za radio RTE kazao je da ga je o požaru obavijestio prijatelj u 3:00 ujutro.

"Ne smijemo imati taj osjećaj", bio je odgovor žalosnog oca i supruga na pitanje da li osjeća gnjev i ljutnju.

Nije propustio priliku da svojoj supruzi ne oda počast za sve ono što je radila u posljednjih 20 godina braka.

"Bila je nevjerovatno ljudsko biće, radnica i veoma brižna majka. Brinula se o troje djece i odgojila ih u mojoj odustnosti, jer sam ja bio prezaposlen. Odgojila ih je na najbolji mogući način, kako u društvenom, tako i u religijskom smislu. Oni su bili primjer društvu, ne samo muslimanskom, već svima u ovom gradu", kazao je Sattar.

Stan u kojem je Sattarova porodica živjela u potpunosti je izgorio
Stan u kojem je Sattarova porodica živjela u potpunosti je izgorio

Oni su namjeravali otvoriti centar u Blanchardstownu u Dublinu, koji bi pomagao svim građanima Irske, bez obzira na vjeru ili društveni status. Nakon smrti porodice, kaže, u potpunosti će se posvetiti ovom plemenitom cilju.

"Radit ću dan i noć kako bih pomogao društvu, kako bih spojio ljude različitih vjera i kako bih pokazao šta je islam i kako muslimani prakticiraju svoju vjeru. Islam je mir i spokoj, a nikako nanošenje boli drugima", poručio je Sattar.

Nakon što je saznao da mu je porodica poginula, on je odmah otišao na avion sa povratnom kartom, ali mu je kompanija Ryanair dodatno naplatila let jer karta nije bila rezervisana za taj dan. Međutim, odlučili su se izviniti i vratiti mu novac.

Saslušanje povodom ovog slučaja ponovo će se održati u ponedjeljak.