Svijet
0

Al-Sadr najavio prekid aktivnosti Mahdijeve vojske na šest mjeseci

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Radikalni irački šiitski vođa Moqtada al-Sadr objavio je u srijedu da će na šest mjeseci "prekinuti" aktivnosti svoje moćne milicije, Mahdijeve vojske, u saopćenju koje je izdao njegov ured u svetome gradu Nadžafu, južno od Bagdada.

"Naredio sam Mahdijevoj vojsci da prekine sve aktivnosti na šest mjeseci do svoga preustroja koji će biti izveden na način da se poštuju principi prema kojima je osnovana", navodi se u saopćenju.

Ova odluka je uslijedila dan poslije sukoba između policije i milicajaca u gradau Kerbali u kojim su ubijene 52 osobe, a oko 300 ranjeno, javio je AFP.

Očevici su potvrdili da su milicajci bili pripadnici Mahdijeve vojske, ali je ta formacija demantirala bilo kakvu umiješanost.

"Tražim od vlade da otvori pravednu i nepristranu istragu o onome što se dogodilo kako se ovakva tragedija ne bi ponovila", rekao je Moqtada al-Sadr.

"Objavljujem trodnevnu žalost i zatvaranje ureda našeg pokreta u cijeloj zemlji, nošenje crnine i održavanje bdijenja u znak protesta protiv onoga što se dogodilo", navodi se u saopćenju.