Svijet
0

Al-Qaida: Zarobljeni američki vojnici su ubijeni

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pobunjenici povezani s al-Qaidom objavili suu ponedjeljak snimak na kojem tvrde da su ubili svu trojicu američkih vojnika zarobljenih u zasjedi prošlog mjeseca. "Oni su bili živi, a sada su mrtvi", priča glas tokom kadra koji prikazuje identifikacione dokumente dvojice Amerikanaca koji se još vode kao nestali.

Skoro 11-minutni snimak al-Qaidine isturene grupe Islamska država Irak nije pružio nijedan dokaz da su vojnici ubijeni i ukopani. Američka vojska inisistira da će se pokrenuti masovna potraga južno od Bagdada.

Video, postavljen na islamistički web site, uključuje mutni crno-bijeli snimak za koji se navodi da je napravljen tokom zasjede prije zore 12. maja. Također prtikazuje kreditne kartice, novac i ostale lične stvari koje su militanti nazvali "opljačakanim". U naslovu stoji: "Bush je razlog gubitka vaših vojnika".

Snimak će vjerovatno pokazati snagu militinata povezanih s al-Qaidom, koji su se zatekli u sve žešćim borbama protiv umjerenijih sunitskih pobunjenika u Iraku.

Bez obzira na status vojnika, snimak je posljednji udarac američkoj vojsci u njenim nastojanjima da suzbije sektaško nasilje koje divlja u Iraku. Vojni zvaničnici također su priznali u ponedjeljak da snage pod američkim vodstvom drže kontrolu nad manje od trećine bagdadskih kvartova uprkos hiljadama dodatnih vojnika poslanih tokom skoro četiri posljednja mjeseca u sigurnosnoj operaciji - priznanje koje je došlo u vrijeme kada se broj ubijenih Amerikanaca primakao 3.500, uz najmanje 15 prijavljenih ubijenih američkih vojnika u prva tri dana juna.

Trojica američkih vojnika oteta su dok su učestvovala u operaciji nadziranja pobunjenika koji podmeću bombe kraj puta na opasnoj cesti u blizini Mahmudije, oko 30 km južno od Bagdada.

Islamska država Irak objavila je izjavu na internetu kratko nakon napada preuzimajući odgovornost i upozoravajući Amerikance da opozovu potragu "ukoliko žele njihovu sigurnost".

Tijelo pronađeno u rijeci Eufrat 23. maja, 11 dana nakon napada, identifikovano je kao tijelo vojnika Josepha Anzacka Jr. (20) iz Torrancea u Kaliforniji.

Vojnici Alex R. Jimenez (25) iz Lawrencea, država Massachutes, Byron W. Foutyja (19) iz Waterforda, dražava Michigan, i dalje se vode kao nestali.

Videosnimak od ponedjeljka, do koga je došao Associated Press putem SITE instituta sa sjedištem u Washingtonu, ponudio je krupne kadrove identifikacijskih dokumenata Jimeneza i Foutyja, ali nije prikazao vojnike.