Svijet
0

Al-Qaida se i dalje pokušava domoći oružja za masovno uništavanje

FENA
Vodeći američki obavještajci izražavaju sve veću bojazan da se Osama bin Laden i njegova teroristička mreža Al-Qaida pregrupiraju u plemenskim područjima Pakistana.

Analitičari kažu da se usprkos velikim pretrpljenim gubicima u proteklih pet godina članovi Al-Qaide i dalje pokušavaju domoći oružja masovnog uništavanja te da su u teško prohodnim planinama duž granice između Pakistana i Afganistana Al-Qaidini čelnici počeli ponovno uspostavljati kontrolu nad terorističkim mrežom.

Američki dužnosnici navode kako raspolažu sa sve više dokaza da su Bin Laden i njegov zamjenik Ayman al-Zawahri počeli s pripremanjem operacija, uključujući uspostavu manjih logora za vojnu obuku, izvještava VoA.

Novi krovni direktor američkih obavještajnih službi Mike McConnell kazao je da Al-Qadini čelnici nastavljaju s planiranjem napada protiv Sjedinjenih Država i drugih meta s ciljem nanošenja masovnih žrtava.

"Al-Qaida se zajedno s drugim terorističkim skupinama pokušava domoći hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih oružja ili materijala. Ona također pokušava ojačati operativne veze između njihovih logora u Pakistanu te saradničkih terorističkih organizacija diljem Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Evrope", kazao je McConnell.

Ranije su američki obavještajci procjenjivali da Bin Laden i drugi čelnici Al-Qaide nisu u stanju djelotvorno komunicirati sa svojim sljedbenicima te da više služe kao inspiracija za buduće terorističke napade.

Profesor Bruce Hoffman, stručnjak za terorizam pri Sveučilištu Georgetown, kazao je da ponovno jačanje Al-Qaide znači korak unatrag u ratu protiv terorizma: "Sada, prvi put od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, vidimo da se ponovno otvaraju manji logori Al-Qaide. Ne radi se o velikim objektima kao što je to bio slučaj prije u Afganistanu, ali svejedno se radi o veoma uznemirujućem razvoju događaja."

Analitičari kažu da je pogranično područje Pakistana postalo središte aktivnosti militanata nakon što je pakistanska vlada postigla sporazum s plemenskim vođama. U sklopu sporazuma vojska se povukla u svoje kasarne u zamjenu za okončanje lokalne podrške Al-Qaidi i talibanima.

Američki obavještajci kažu da sporazum nije ispoštovan te da borci Al-Qaide i talibana sada vide plemenska područja kao utočišta iz kojih mogu pokretati napade na američke i koalicijske snage u Afganistanu.

Umirovljeni pakistanski general Talat Masood, koji trenutno radi kao analitičar za sigurnosna pitanja, kaže da su plemenska područja kao stvorena za skrivanje militanata: "Radi se o izrazito planinskim područjima i oni se lako stapaju s lokalnim stanovništvom. Radi se o tipičnoj gerilskoj taktici. Najgore je to što oni imaju istinsku podršku stanovništva."

Američki dopredsjednik Richard Cheney nedavno je posjetio Pakistan i izrazio bojazan zbog jačanja Al-Qaide. Dan kasnije su u Afganistanu na bazu u kojoj je odsjeo talibani izveli samoubilački napad u kojem su najmanje 22 osobe poginule.

Profesor Bruce Hoffman kaže da su tokom pet godina američkih napora za hvatanje čelnika Al-Qaide oni pokazali sposobnost prilagođavanja i nastavljanja planiranja napada. Dodaje da Al-Qaida danas funkcionira onako kako je Osama bin Laden i zamislio: teroristički čelnici planiraju velike napade te potiču sljedbenike da ih izvode diljem svijeta.