Svijet
0

Al-Qaida preuzela kontrolu nad gradom južno od Sane u Jemenu

FENA
Borci Al-Qaide preuzeli su u ponedjeljak kontrolu nad gradom južno od Sane, bez otpora, oslobodili više svojih pripadnika i zauzeli sjedište policije, prema izjavi lokalnog zvaničnika i saopćenjima plemenskih izvora.

"Al-Qaida je preuzela kontrolu nad gradom Rada, 130 kilometara jugozapadno od Sane, i tamo postala dominantna sila“, izjavio je AFP-u ovaj zvaničnik pokrajine Bajda, kojoj pripada Rada.

Ovo je prvi put da Al-Qaida, prisutna na jugu i istoku Jemena, preuzme kontrolu nad jednim gradom koji je tako blizu glavnog grada Sane, dva sata udaljenosti.

Zvaničnik je rekao da su se vladine snage povukle prema svojim bazama i da su ih ekstremistički borci zamijenili na kontrolnim rampama Rade.

Borci Al-Qaide su upali u gradski zatvor i oslobodili stotinjak zatvorenika, među kojima i pripadnike Al-Qaide, saopćili su plemenski izvori.

Oni su preuzeli kontrolu i nad sjedištem policije.

Islamistička mreža je iskoristila slabljenje centralne vlasti u Sani, koja je od januara suočena s narodnom pobunom protiv predsjednika Alija Abdulaha Saliha, kako bi pojačala svoje prisustvo na jugu i istoku Jemena.

Ovi ljudi kontroliraju Zindžibar, glavni grad južne pokrajine Abijan i mjesta ove pokrajine i Šabve.