Svijet
0

Al-Qaida potvrdila smrt stručnjaka za hemijsko oružje

FENA
Al-Qaida je potvrdila smrt jednog od svojih stručnjaka za hemijsko i biološko oružje, Midhata Mursija al-Sayid Umara, o čijoj su smrti nedavno izvijestili pakistanski dužnosnici, prema saopćenju koje je u nedjelju objavio specijalizirani internetski portal.

Umar, poznat i pod imenom Abu Khabab al-Masri, pripadao je skupini "junaka" koji su se pridružili "karavanu mučenika", navodi se u sapćenju koje je potpisao Mustafa Abu al-Yazid, kojeg smatraju jednim od najviših dužnosnika Al-Qaide u Afganistanu.

Čelnici pakistanske sigurnosne službe izjavili su da je Masri (54), egipatski državljanin, ubijen u ponedjeljak u planinskim područjima Pakistana u raketiranju za koje se vjeruje da su odgovorni Amerikanci.

Amerikanci su Masrijevu glavu ucijenili na pet miliona dolara, a sumnja se da je u logorima na pakistansko-afganistanskoj granici uvježbao stotine ekstremista.

U saopćenju Al-Qaide o njemu se govori kao o "stručnjaku", bez drugih pojedinosti i obećava se da će ga se osvetiti.

Vjerodostojnost saopćenja nije zasad potvrđena iz nezavisnog izvora, prenosi Hina, ali tekst je objavljen na internetskom portalu koji često koriste islamistički pokreti.