Svijet
0

Al-Qaida pojačava aktivnosti u bespućima Pakistana

FENA
Obavještajne službe Sjedinjenih Američkih Država saopćile su da su čelnici al-Qaide "pronašli" utočište u teško dostupnim planinskim bespućima na granici između Pakistana i Afganistana, naglašavajući da takav razvoj situacije automatski povećava i opasnost od novih terorističkih napada.

Dvojica visokorangiranih zvaničnika tajnih službi, direktor obavještajnih operacija CIA-e John Cregen i zamjenik analitičke službe nacionalnih obavještajnih službi Thomas Fingar, "svjedočili" su u srijedu pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa o novim trendovima djelovanja al-Qaide.

"Čini se da su pronašli utočište u dijelovima Pakistana koji su van vladine kontrole. Svjedoci smo pojačane obuke, sve većeg priliva novca i povećanog nivoa komunikacije", rekao je Cregen, pokušavajući da odgovori na, ovih dana, ozbiljna pitanja o opasnostima napada terorista na SAD, poslije nedavnih otkrića u Velikoj Britaniji.

"Prije ili kasnije, morat ćemo prestati da im dozvoljavamo da tamo nalaze utočiste. Na kraju krajeva, uspjeh je u prošlosti slijedio naše akcije usmjerene protiv njihovih doušnika i izazivanje brige ko ih prati", rekao je Cregen.

Aktivnosti al-Qaide u bespućima planinskih lanaca na pakistansko-afganistanskoj granici već mjesecima predstavlja predmet rasprave u samom vrhu administracije u Washingtonu, koja, suštinski, oklijeva da poduzme ozbiljniju akciju strahujući za političku sudbinu svog pulena u Pakistanu, predsjednika Perveza Musharafa.

Strahovanja administracije predsjednika Georgea Busha potvrdio je i Fingar, koji je naglasio da bi eventualna američka intervencija, bez sumnje, izazvala reakciju pakistanskih islamista, već aktivnih u Kašmiru, čime bi se "problem sjeverozapadnog dijela države proširio na čitav Pakistan".

Svjedočenje dvojice obavještajaca uslijedilo je dan nakon što je SAD upozorio na povećanu opasnost od terorističkih napada radikalnih islamista tokom ljeta, navodeći da se centri za planiranje ovakvih akcija nalaze u teško dostupnim, planinskim regionima na granici između Pakistana i Afganistana.

Američki ministar unutrašnjih poslova Michael Chertoff izjavio je za dnevnik Chicago Tribune kako "ima osjećaj" da je pred Amerikom period povećanog rizika od terorističkih napada, objašnjavajući takvu opservaciju "ranijim shemama djelovanja terorista u Evropi", kao i obavještajnim podacima o kojima nije želio raspravljati.

Glavnu brigu američkih stručnjaka za borbu protiv terorizma, suštinski, predstavlja činjenica da su grupe bliske samom vrhu al-Qaide, odnosno Osami bin Ladinu i al-Zawahiriju, prethodnih mjeseci imale prilike da iskoriste relativnu slobodu djelovanja u nedođijama graničnog pojasa između Pakistana i Afganistana.

Predstavnici Bijele kuće odbacili su inače špekulacije medija da će u četvrtak u Washingtonu biti održan hitan sastanak najviših zvaničnika administracije posvećen novim prijetnjama od terorističkih napada.