Bin Ladenovi dokumenti
0

Al-Qaida planirala otmicu tankera s naftom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Teroristička mreža Al-Qaida prošlog je ljeta planirala da otme tanker pun nafte i digne ga u zrak na nemuslimanskoj teritoriji, pokazuju dokumenti zaplijenjeni u akciji u Pakistanu, u kojoj je ubijen Osama bin Laden, tvrdi američka vlada.

U povjerljivom dokumentu Federalnog istražnog biroa (FBI) i Sekretarijata za unutrašnju sigurnost, u koji je agencija Associated Press imala uvid, navodi se da bi cilj takve akcije bio da se pokrene ekonomska kriza na Zapadu.

Ističe se, međutim, da nije bilo nikakve konkretne prijetnje po SAD, kao i da nije poznato da li je Al-Qaida nastavila s tim planovima.

Američke vladine agencije i pored toga su uputile upozorenje naftnim kompanijama.

Kako se precizira, Al-Qaida je nastojala da dođe do informacija o veličini i konstrukciji tankera, s namjerom da u njega podmetne eksploziv i aktivira ga.

To ukazuje da je ta teroristička mreža prihvatila praksu somalskih pirata, koji su malim brodovima napadali i otimali trgovačke brodove duž obala istočne Afrike kako bi za njih tražili otkup.

Američke obavještajne službe su ranije bile uvjerene da Al-Qaida planira napad brodićem punim eksploziva na neki tanker ili naftnu platformu.

Zaplijenjena dokumenata pokazuju da su teroristi procjenili da bi im za to trebalo mnogo više eksploziva, odnosno da je lakše ako se eksploziv aktivira na samom tankeru.

Teroristi Al-Qaide napali su u jemenskoj luci Aden brod američke mornarice, razarač USS Cole u oktobru 2000. godine, koristeći se čamcem napunjenim eksplozivom. U tom napadu ubijeno je 17 američkih mornara.