Svijet
0

Al-Qaida planirala napad na saudijska naftna postrojenja

FENA
Četiri pripadnika Al-Qaide priznala su da su planirala napasti naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji i drugim zalivskim državama proizvođačima nafte, a njihovo priznanje emitirala je u utorak saudijska državna televizija.

Saudijska policija uhapšila je četiri pripadnika Al-Qaide u aprilu prošle godine u okviru istrage vezane za neuspjeli napad na najveća naftna postrojenja u Abkaiku dva mjeseca ranije, prenijela je agencija Reuters.

Pripadnik Al-Qaide Abdullah al-Mukren je rekao da su na "meti bila naftna i industrijska postrojenja Ras Tanura i Al-Jubail". Ras Tanura je najveći saudijski izvozni terminal, a Al-Jubail najveći industrijski kompleks.

"Počeli smo planiranje (za napad) ali nam je rečeno da čekamo direktne instrukcije od šejha Osame bin Ladena. Kada sam upitao kako ću dobiti signal, budući da se on nalazi u nekakvim planinama, oni (Al-Qaida) su mi rekli kako će biti potrebno šest do sedam mjeseci da se dobije njegovo odobrenje".

Planirali su više udara na više od jednog mjesta također u Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Drugi osumnjičeni po imenu Halid al-Kurdi rekao je da mu je rukovodstvo Al-Qaide u Saudijskoj Arabiji reklo kako će napadi na naftna postrojenja biti poput onih izvedenih 11. septembra 2001. godine.

"Rekli su da će to biti velika operacija jednaka septembarskim udarima... i da će imati globalne posljedice (...) da će uticati na cijenu nafte", rekao je Al-Kurdi.

Saudijski sigurnosni izvori naveli su da su uhapšeni bili logistička podrška teroristima koji su pokušali razoriti postrojenja u Abkaiku u februaru 2006. godine kada su poginula dvojica bombaša-samoubica. Nakon tog napada saudijska policija je uhapsila 170 osoba.

Islamski fundamentalisti bliski Al-Qaidi obrušili su se na Saudijsku Arabiju 2003. godine zbog njenog savezništva sa SAD-om ne prezajući od samoubilačkih napada na strance i vladine institucije te naftnu industriju.

Saudijska Arabija je najveći svjetski izvoznik nafte s dnevnim izvozom od približno sedam miliona barela. To je također zemlja koja posjeduje četvrtinu svih raspoloživih rezervi nafte na svijetu.