Gaddafi gubi kontrolu
0

Al-Qaida osnovala emirat na istoku Libije?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Libije Moammar Gaddafi gubi kontrolu nad većinom zemlje. Uporišta su mu još dijelovi Tripolija, te jedan grad na jugu.

Bori se da uspostavi nadzor nad zapadom. Većina vojske nije više odana pukovniku. Kod Benghazija, uporišta demonstranata, srušio se borbeni avion. Posada je odbila bombardirati narod. S demonstrantima se bore Gaddafijeve pristaše i strani plaćenici iz Afrike i istočne Evrope.

Prvi put od izbijanja nemira u arapskom svijetu oglasio se Iran. Režim koji za demonstrante i opozicione čelnike u vlastitoj zemlji traži smrtnu kaznu, pozdravlja kako kažu islamsko buđenje u drugim državama.

Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Halid Kaim izjavio je da je Al-Qaida u Derni na istoku Libije osnovala emirat na čelu s nekadašnjim zatočenikom iz Guantanama Abdelkarimom Al-Hasadijem.

"Al-Qaida je osnovala emirat u Derni kojem je na čelu bivši zatočenik iz Guantanama Abdelkarim Al-Hasadi", rekao je Kaim na sastanku s ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU), ustvrdivši kako Al-Qaida u Libiji želi "talibanski scenarij".

Kaim je dodao i da Al-Hasadi ima "pratioca" u Al-Baidi "koji se zove Keiralah Barasi i također je pripadnik Al-Qaid". Kazavši kako se u novom emiratu počinje nametati obaveza nošenja burke, Kaim je ustvrdio da su islamisti "smaknuli određeni broj osoba zato što su odbili surađivati".

Stanovnici Derne izjavili su novinarima da su informacije o uspostavi emirata netačne, iako su potvrdili da u mjestu ima islamista, prenose agencije.