Svijet
0

Al-Qaida objavila videosnimak poginulog američkog pilota

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iračka grupa koja pripada Al-Qaidi pozvala je Amerikance da odbace politiku svoga predsjednika Georgea W. Busha i objavila videosnimak na kojem se vide ostaci američkog pilota poginulog u prošlogodišnjem udesu.

Na snimku koji je grupa Islamska država Irak postavila na internet vidi se tijelo mrtvog pilota na otvorenom prostoru, prenio je Reuters.

"Narode Amerike, Irak je uzeo mnogo vaših vojnika, a krivac za to je Bush", poruka je sa snimka na kojem su prikazana i iračka djeca koja su, kako se navodi, ubijena u zračnom napadu američkih snaga.

Na snimku je pokazana i identifikacijska kartica zrakoplovnih snaga SAD-a na kojoj je ime Troya Gilberta, pilota čiji se avion srušio u novembru 2006.

"Odgovoran za ovo je vaš predsjednik", poručuje glas sa snimka i dodaje da Bush nastavlja obmanjivati svoj narod.

Na snimku je i jedna audio poruka Osame bin Ladena, za koju se vjeruje da je stara, kao i zvučne poruke Abu Yahija al-Libija, komandira Al-Qaide koji je pobjegao iz američkog zatvora u Afganistanu 2005. godine i Omara al-Bagdadija, lidera samoproglašene Islamske države Irak, objavio je američki Intel centar, zadužen za praćenje terorističkih aktivnosti.

Američki vojni glasnogovornik u Iraku izjavio je ranije da nema nikakve informacije o snimcima.

Nema također ni nezavisne potvrde da je autentično ono što sadrži snimak objavljen na glavnoj islamističkoj web stranici.

Grupa pod nazivom Islamska država Irak, koju su prošle godine formirali ogranak Al-Qaide u Iraku i sunitski pobunjenici, preuzela je odgovornost za više otmica i velikih napada.