Podrška "Arapskom proljeću"
0

Al-Qaida objavila novi video

FENA
Ayman al-Zawahiri (Foto: AFP)
Ayman al-Zawahiri (Foto: AFP)
Al-Qaida je objavila poruku u kojem Bin Ladenov nasljednik, egipćanin Ayman al-Zawahiri, kaže da Al-Qaida podržava "Arapsko proljeće“.

Video, u trajanju od sat vremena, je objavljen u znaku obilježavanje 10. godišnjice Al-Qaidinih napada 11. septembra u SAD-u.

Privatna obavještajna agencija za web-monitoring SITE, koja prati džihadističke izjave, citirala je al-Zawahirijevu izjavu u kojoj on kaže da se nada da će protesti koji su zbacili s vlasti egipatskog, tuniškog i libijskog vođu uspostaviti ono što je on nazvao istinskim islamom, prenosi u utorak Reuters.

SITE je saopćio da je video objavljen na džihadističkoj web stranici u ponedjeljak naslovljen "Zora predstojeće pobjede“ Al-Qaida, koja poziva na nasilno zbacanje s vlasti sekularističkih arapskih vlada, izgubila je znatan dio svog uticaja kao posljedice političkog prevrata diljem Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike.

Video je također uključio poruku za koju kažu da je Bin Laden snimio prije svoje smrti u maju u kojem upozorava Amerikance da "ne postanu robovi“ velikih korporacija.