Svijet
0

Al Qaida daje trodnevni ultimatum austrijskim taocima

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/SITE Intelligence Group
Foto: AFP/SITE Intelligence Group
Predstavnici sjevernoafričkog krila Al-Qaide zaprijetili su u četvrtak da će ubiti dvojicu austrijskih taoca, koje su oteli u Tunisu, ukoliko austrijske vlasti ne oslobode neke od članova njihove grupe u zatvorima u Tunisu i Alžiru, prenosi Reuters.

Trodnevni ultimatum je počeo u četvrtak u ponoć, stoji u Al-Qaidinom saopštenju na njihovoj web stranici.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik je izjavila da su napori učinjeni kako bi se osiguralo oslobađanje taoca, ali je napomenula da su odgovori na zahtjeve militanata van bečke jurisdikcije.

“Austrija će biti odgovorna za živote dvojice taoca ukoliko se, po završenju roka, ne ispune naši zahtjevi”, izjavili su predstavnici militantne grupe.

Uz to su dodali: “Kao što se Austrija brine za sigurnost svojih državljana, tako je i nama stalo da oslobodimo našu braću koja su izložena najgorem obliku nasilja u zatvorima Tunisa i Alžira”.

Cilj je posredstvom porodica taoca i austrijskog javnog mnijenja izvršiti pritisak na austrijsku vlast kako bi se udovoljilo zahtjevima mudžahedina te da bi oni sačuvali živote dvojice turista.

Zahtjevi i lista sa imenima zatvorenika su poslani u Beč posredstvom neidentificiranog medijatora. Oni su sadržavali fotografije taoca u austrijskim medijima identificirane kao Andrea Kloiber (43) i Wolfgang Ebner (51).

Grupa militanata je nosilac nasilne kampanje protiv mjera vlasti i stranog interesa u sjevernoj Africi. A za javnost su izjavili da su članovi njihove organizacije u zatvoru zbog suprotstavljanja “novim križarskim ratovima protiv islama”.