Svijet
0

Al-Qaida: 100.000 dolara za ubistvo švedskog crtača

FENA
Lider iračkog ogranka Al- Qaide Abu Omar al-Bagdadi ponudio je 100.000 američkih dolara za ubistvo švedskog autora nedavno objavljenog crteža uvredljivog po islam i obećao novu ofanzivu u Iraku tokom svetog mjeseca ramazana u saopćenju koje je u subotu objavio jedan web site koji koriste islamisti.

"Pozivamo na ubistvo crtača Larsa Vilksa koji se usudio da nanese uvredu našem proroku (Muhammedu), mir Alahov bio nad njim, i nudimo nagradu od 100.000 američkih dolara tokom darežljivog mjeseca ramazana, onome ko ubije tog kriminalca", poručio je Al-Bagdadi u polusatnom audiosnimku naslovljenom "Kovali su zavjeru, ali i Bog je".

Al-Bagdadi je zatim ponudio veću nagradu od 150.000 američkih dolara, ukoliko Vilks bude "zaklan poput janjeta" i 50.000 dolara za glavu urednika švedskog lista "Nerikes Alehanda", koji je 19. augusta objavio Vilksov crtež na kome je prorok Muhammed prikazan s glavom psa.

Pored osuda muslimanskih država, reakcija na objavljivanje crteža u švedskom listu bila je donekle ublažena u odnosu na nasilne demonstracije i masovne proteste koje su izazvali slični crteži proroka Muhammeda, objavljeni početkom 2006. godine u Danskoj, navodi u subotu Reuters.

U audiosnimku Al-Bagdadi je također naveo imena drugih pobunjeničkih grupa u Iraku, protiv kojih se Al Qaida bori i najavio nove napade, posebno protiv kurdske sekte Jazidi, čiji su pripadnici prošlog mjeseca bili meta serije napada bombaša samoubica, u kojima je život izgubilo 250, a ranjeno više od 300 ljudi, javljaju agencije.