Objavili i listu "živi ili mrtvi"
15

Al-Qaeda objavila magazin za militante na engleskom jeziku

FENA
Al-Qaeda na Arapskom poluotoku (AQAP), najaktivniji ogranak tog islamističkog pokreta, objavila je magazin na engleskom jeziku u kojem savjetuje potencijalne militante kako da pale parkirane automobile i izazivaju saobraćajne nesreće.

Magazin, objavljen na internetskim stranama militanata, također, upozorava Francusku da se povuče iz Malija i objavljuje listu 11 javnih ličnosti na Zapadu, uključujući i književnika Salmana Rusdieja, koji se traže "živi ili mrtvi" zbog "zločina protiv Islama", prenosi Reuters.

AQAP, sa sjedištem u siromašnom Jemenu, u kojem vlada bezakonje, ranije je planirao obaranje aviona međunarodnih avioprijevoznika i zapadne vlade ga smatraju prijetnjom po zalivske države proizvođače nafte i velike rute za prijevoz nafte.

U dijelu naslovljenom "Otvoreni izvori džihada", magazin daje upute kako zapaliti parkirani automobil, uključujući i savjet "da ne posipate benzin po sebi" i predlaže posipanje ulja na ceste kako bi se izazvali sudari.

U uvodniku magazina upozorava se Francuska da prekine svoju vojnu intervenciju u Maliju, pozivajući se na američka iskustva u Afganistanu i Iraku.

Magazin, također, poziva militante da napadnu 11 javnih ličnosti, uključujući Rushdieja, čiju knjigu "Satanski stihovi" iz 1988. godine mnogi muslimani smatraju uvredom po njihovu religiju.

Među ostalim su holandski političar Geert Wilders i kanadsko-somalski aktivist Ayaan Hirsi Ali, obojica oštri kritičari Islama, kao i američki pastor Terry Jones, koji je izveo javno paljenje primjeraka Kur'ana.