Svijet
0

Al-Maliki i iračka delegacija u posjeti Siriji

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Irački premijer suočen s problemima Nuri al-Maliki doputovao je u ponedjeljak u prvu posjetu Siriji otkako je na dužnosti predsjednika vlade nastojeći dobiti podršku susjedne zemlje u suzbijanju nasilja u Iraku.

Očekuje se da se trodnevna posjeta iračkog dužnosnika usmjeri na osjetljiva pogranična pitanja koja kompliciraju odnose dviju zemalja.

Sjedinjene Države i Irak u više navrata su optuživali Siriju zbog neuspjeha da obuzda priliv militanata, stranih boraca i oružja preko porozne granice s Irakom.

Sirija negira optužbe da podgrijava antiameričku pobunu, tvrdeći kako je nemoguće kontrolirati dugačku pustinjsku granicu.

Prošle je sedmice Al-Maliki putovao u Tursku i Iran te izjavio da će nastaviti posjećivati ostale zemlje tražeći pomoć za obuzdavanje nasilja koje razdire Irak.

Sirijska zvanična novinska agencija Sana javila je da će se Al-Malikijevi razgovori odnositi na trenutnu sigurnosnu i političku situaciju u Iraku, kao i na ekonomsku saradnju između dvije zemlje.

Sirija je prihvatila oko dva miliona iračkih izbjeglica koje su se uglavnom smjestile u Damasku i njegovim predgrađima.

Damask se u posljednje vrijeme žali na povećani broj Iračana koji hrle u Siriju i pozvao je američku i iračku vladu da podijele odgovornost s njim i preuzmu dio izbjegličkog tereta.

Al-Maliki je bio u pratnji visoke iračke delegacije u kojoj su bili ministri unutrašnjih poslova, trgovine, nafte i vodnih resursa.

Također se očekuje da razgovara sa sirijskim liderima, uključujući predsjednika Bashara Assada, njegovog zamjenika Faruka Sharu i svoga kolegu Naji Ottrija.

"Posjeta je provedba vladine politike kojom se želi pokazati da su ekonomski i politički odnosi sa susjednim zemljama bitni i takve posjete su način jačanja tih odnosa", izjavio je Al-Maliki novinarima koji su ga pratili na putu.

"Raspravljat ćemo o ozbiljnim sigurnosnim pitanjima, koja brinu ne samo Irak nego i cijelu regiju. Raspravljat ćemo o iračkoj zajednici i imigrantrima u Siriji i načinima da im pomognemo", izjavio je Al-Maliki.

Ministar unutrašnjih poslova Jawad al-Bolani izjavio je za Associated Press da su Irak i Sirija potpisali notu kojom obećavaju razmjenu informacija.

Sirija je također predala 13 osumnjičenika koje je tražio Bagdad, kazao je on, ali nije pružio detalje o njima.

"Također postoji razmjena informacija o terorističkim ćelijama. Raspravljat ćemo o dosjeima osoba iz režima Saddama Husseina za kojima se traga", izjavio je Al-Bolani.