Svijet
43

Al-Kaida počela izdavati časopis: Napravite bombu u kuhinji svoje mame

Klix.ba
Foto: EPA/Ilustracija
Foto: EPA/Ilustracija
Al-Kaida je počela izdavati svoj časopis, i to ne bilo kakav. Ove sedmice najzloglasnije teroristička grupa na svijetu objavila je online časopis koji sadrži upute o tome kako napraviti automobil bombu domaće izrade, a kao dodatak je objavljen i apel muslimanima da napadnu Veliku Britaniju i SAD.

Časopis je na engleskom jeziku i u njemu su suludi pozivi muslimanima na zapadu da prave lonac-bombe kakve su koristili teroristi u napadu tokom Bostonskog maratona prošle godine.

Na popisu Al-Kaidinih savjeta su i "primjeri meta za napad", a sugerira se da treba napadati britansku Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst, MI5 Thames House i robnu kuću Marks & Spencer, ali petkom tokom džume kako bi se izbjegle muslimanske žrtve.

Kada su u pitanju preporuke za napad na SAD, onda one uključuju Times Square, kasina u Las Vegasu, Vojnu akademiju u Georgiji, Zrakoplovnu akademiju u Colorado Springsu i sjedište General Atomicsa u San Diegu.

Pored ovih lokacija, postoji još i spisak drugih manjih ili većih meta širom svijeta.

Također je detaljno opisano kako napraviti "bombu iz mamine kuhinje", kako su to uradila braća bombaši Tsarnaev u Bostonu. Naravno uz ovaj dio je i nekoliko rečenica koje veličaju Tsarnaeve.