Obavještajni izvori u Berlinu tvrde
1

Al-Kaida planira otmice njemačkih i britanskih državljana u Libiji

FENA
Al-Kaida planira otmice njemačkih i britanskih državljana u Libiji, piše njemački sedmičnik Spiegel pozivajući se na obavještajne izvore u Berlinu.

Njemačka i Velika Britanija su među nekoliko zapadnih država koje su pozvale svoje državljane da napuste istočni dio Libije i Bengazi u četvrtak, nakon što su u susjednom Alžiru islamski militanti uzeli za taoce desetke stranih državljana.

Spiegel, pozivajući se na neimenovane izvore pri Njemačkoj saveznoj obavještajnoj službi (BND), piše da Al-Kaida i ostale militantne grupe pripremaju posebne napade na britanske i njemačke državljane na libijskom teritoriju.

Izvor nije precizirao o kakvim se napadima radi, a BND službeno nije htio dati nikakav komentar ovih informacija.

Poziv zapadnim državljanima da napuste Bengazi je loš signal za libijske vlasti koje žele privući strane investitore i obnoviti infrastrukturu stradalu tokom oružanog ustanka kojim je svrgnut bivši predsjednik Muamer Gadafi.

Vjeruje se da je malo zapadnih državljana ostalo u Bengaziju, koji je bio poprište nekoliko napada na strane diplomate, uključujući i onaj u septembru kad je ubijen američki ambasador i još tri državljana SAD-a.