Svijet
0

Al Kaida odgovorna za napad na plaži na Obali Slonovače

Klix.ba
Članovi Al Kaide Islamski Magreb, koji su i ranije počinili nekoliko napada u regiji, preuzeli su odgovornost za jučerašnji napad na ljetovalište u Grand Bassamu na Obali Slonovače, u kojem je ubijeno 16 ljudi.

"Poslijepodne je na plažu u Bassamu došlo šest napadača. U njihovom napadu ubijeno je 14 civila i dvojica pripadnika specijalnih snaga", rekao je predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara koji je posjetio mjesto zločina.

U napadu je smrtno stradao jedan francuski državljanin, a nacionalnost ostalih žrtava još nije poznata, no zna se da ih je četvero iz Evrope.

Tijela oblivena krvlju ležala su svuda po plaži, opisali su svjedoci strašne scene koje su potresle do tad mirno nedjeljno popodne u odmaralištu udaljenom 40 kilometara od Abidjana.

Također su dodali da su napadači bili "teško naoružani i da su nosili maskirne kape dok su pucali po gostima" hotela Etoile du Sud (Južna zvijezda) u kojem je u ovo doba godine puno turista.

Nii Akuetteh, analitičar afričke politike, rekao je za Al Jazeeru da sigurnosne službe u regionu pažljivo prate situaciju.

"Afričke granice općenito su prilično porozne... Nisam iznenađen da su napadači došil do juga Obale Slonovače. Za pretpostaviti je da ovo neće biti posljednji napad," rekao je Akuetteh.

Šestoricu naoružanih muškaraca, članova Al Kaide Islamskog Magreba, koji su napali turiste u ljetovalištu popularnom među zapadnjacima, Grand Bassamu ubili su pripadnici specijalnih snaga Obale Slonovače.

Popularna ljetovališta u susjednim zemljama Maliju i Burkini Faso našla su se na meti naoružanih napadača prošle godine.