Zbog velikog interesovanja građana
0

Al Jazeera pokrenula TV kanal u New Yorku

Sarajevo-x.com
Al Jazeera pokrenula kanal u New Yorku
Al Jazeera pokrenula kanal u New Yorku
Šest mjeseci nakon što su redovni čitatelji vijesti u velikom broju uživo pratili ustanak u Egiptu putem web-stranice medijske kuće Al Jazeera, u New Yorku je pokrenut njihov 24-satni televizijski program, javlja Huffington Post.

Kanal je pokrenut u ponoć, a emitovan je putem kablovske televizije Time Warner. Ovo je veliki korak za Al Jazeeru ka njenom cilju, a to je širenje na tržištu američkih kablovskih televizija. Drugi cilj je da se Al Jazeera nađe u dva miliona domaćinstava u New Yorku.

Direktor Al Jazeere na engleskom jeziku, Al Anstey, za Huffington Post je rekao da Al Jazeerina stranica ima više posjeta iz New Yorka nego iz bilo kojeg drugog grada na svijetu.

Od početka emitovanja programa Al Jazeere 2006. godine pojavile su se sumnje o njenoj stvarnoj misiji. Bushova administracija je kritikovala "sestrinsku" Al Jazeeru Arabic, koja je emitovala snimke Osame bin Ladena, tadašnjeg vođe terorističke organizacije Al-Qaida. Američka vojska je na sjedište ove televizije u Kabulu ispalila rakete 2001. godine. Također, u Bagdadu su bačene bombe na redakciju ove medijske kuće tokom misije u Iraku.

Kasnije su političari iz SAD-a priznali kvalitet rada Al Jazeere i njenu sposobnost izvještavanja sa mjesta događaja. Američki državni sekretar, Hillary Clinton, pohvalila je Al Jazeeru za izvještavanje tokom demonstracija u arapskom svijetu.