Svijet
4

Al Jazeera lansirala program za američko tržište

Klix.ba
Televizijski gigant sa matičnom adresom u Kataru - Al Jazeera, lansirao je program namijenjen američkom tržištu. TV kanal Al Jazeera America će biti dostupan u gotovo 48 miliona američkih domova, nudeći 14 sati informativnog programa svakog dana.

Al Jazeera je započela osvajanje američkog tržišta u utorak u 21 sat po našem vremenu. Nova mreža zamijenjuje Current TV, kablovsku televiziju koju je osnovao bivši potpredsjednik SAD-a Al Gore, a koju je od njega kupila katarska vlada u januaru ove godine za oko 500 miliona dolara.

Ova TV kuća je obećala tamošnjim gledateljima i to da će imati manje reklama u satu emitovanja u odnosu na druge televizije, što obično iznosi šest minuta. Al Jazeera se inače gleda u više od 260 miliona domova u 130 zemalja svijeta.

Ova TV mreža se i ranije borila za američku publiku, što nije uvijek bilo uspješno, uglavnom i zbog toga što je o njoj vladalo mišljenje kao o antiameričkoj televiziji. Negativan stav spram Al Jazzere u SAD-u formiran je uglavnom tokom vladavine bivšeg predsjednika te zemlje Georgea W. Busha.

Međutim, to se u proteklih nekoliko godina promijenilo. Al Jazeera je stekla određeni stepen popularnosti kod američke publike zbog praćenja takozvanog Arapskog proljeća. Tako je pobrala simpatije i kod bivše šefice američke diplomatije Hillary Clinton, koja ju je javno pohvalila.

Ova nova američka TV mreža zapošljavat će od 850 do 900 novinara, a bit će smještena u 12 američkih gradova.