Royal Television Society Awards
0

Al Jazeera English najbolji kanal u 2011. godini

Sarajevo-x.com
Al Jazeera English proglašena je News kanalom godine na ovogodišnjoj dodjeli Royal Television Society Awards (RTS), čiji je pokrovitelj princ Charles.

Mreža koja je pokrenuta prije pet godina potukla je konkurenciju, uključujući BBC i Sky News.

Katarska televizija zaradila je pohvale za izvještavanje o "Arapskom proljeću", uključujući proteste u Kairu na trgu Tahrir, kao i za izvještavanje sa lica mjesta prilikom hapšenja i ubistva Muammara Gaddafija, bivšeg libijskog vođe.

"Al Jazeera English je imala nevjerovatnu godinu: godina u kojoj ljudi izašli na ulice u znak protesta, ekonomska kriza u Evropi, razarajući cunami u Japanu", rekao je Al Anstey, generalni direktor ovog kanala.

"Al Jazeera English je bila tu da uhvati svaki trenutak, a još veća čast za naše novinare i urede diljem svijeta je dobivanje nagrade kao priznanje našem velikom poslu."

Osim toga, program o društvenim mrežama The Stream dobio je priznanje za inovativnost zahvaljujući dubokim analizama borbe između vladinih snaga i demonstranata u Bahreinu.

Inovativnost

Ovaj program, koji je pokrenut prije godinu dana, u velikoj mjeri se oslanja na društvene platforme i intervjue posredstvom Skypea.

The Stream je prenosio intenzivnu Skype debatu između Suhala Algosaibija, lojaliste, i Zainab al-Khawajah, bahreinske aktivistkinje.

Prestižno priznanje RTS-a jedna je u nizu nagrada koje su ovoj mreži dodijeljene u posljednjih nekoliko sedmica.

Al Jazeera je osvojila priznanje Alfred I. DuPont sa Columbia univerziteta za dokumentarni film o Haitiju.

Mreža je također dobila nagradu Columbia Journalism Award, koju jednom godišnje dodjeljuje Columbia univerzite za podrobno i kvalitetno izvještavanje o zbivanjima na Bliskom istoku.

Britanska nagrada Royal Television Society Founded ustanovljena je 1927. godine i najstariji je forum te vrste na svijetu.

Nagrade se dodjeljuju odlukom žirija sastavljenog od medijskih profesionalaca.