Svijet
0

Al-Jazeera emitirala snimku Bin Ladena s otmičarima aviona 11. septembra 2001.

FENA
Televizijska stanica Al-Jazeera u četvrtak je emitirala do sada neobjavljenu snimku priprema za terorističke napade na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. na kojoj se vidi sastanak vođe Al-Qaide Osame bin Ladena s nekim od planera i otmičara aviona u planinskom logoru u Afganistanu.

Stanica nije navela kako je došla do snimke koju je napravio As-Sahab, medijski ogranak Al-Qaide. Na snimci su posljedna volja i oporuke dvojice otmičara, Wai al-Shehrija i Hamze al-Ghamdija.

To je četvrta po redu snimka u nizu dugih videozapisa koje je objavila Al-Qaida pred godišnjicu napada 11. septembra 2001., rekao je Ben Venzke, čelni čovjek IntelCentera, privatne tvrtke iz SAD-a koja prati poruke militanata i američkoj vladi pruža protuterorističke obavještajne usluge.

Prethodne su snimke objavljene u septembru 2002. i 2003. a svaka prikazuje planiranje samoubilačkih napada i izjave nekih otmičara, rekao je Venzke agenciji Associated Press, prenosi Hina.

Na posljednjoj se snimci vidi Bin Laden kako sjedi u, kako izgleda, planinskom logoru sa svojim bivšim pomoćnikom Mohammedom Atefom i Ramzijem Binalshibhom za kojeg se također sumnja da je sudjelovao u planiranju napada.