Svijet
0

Al Goreova lična upotreba energije je "neugodna istina" o njemu samom

Sarajevo-x.com
Al Gore; Foto: AP
Al Gore; Foto: AP
U nedjelju je Al Goreov dokumentarac o globalnom zagrijavanju "An Inconvenient Truth" dobio Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film, ali Centar za politička istraživanja iz Tennesseeja otkriva da Gore zaslužuje da dobije i zlatnu statuu za hipokriziju.

Goreova vila, locirana u Belle Meadeu, mondenskom dijelu Nashvillea, troši mjesečno više električne energije nego što jedno prosječno američko domaćinstvo potroši za cijelu godinu, navedeno je u izvještaju elektro kompanije NES iz Nashvillea.

U svom dokumentarcu, bivši američki podpredsjednik poziva Amerikance da čuvaju energiju smanjivanjem njene potrošnje u domaćinstvima.

Prosječno domaćinstvo u Americi troši 10.656 kWh električne energije godišnje, što je podatak Odjela za energiju američke vlade. U 2006. godini, Gore je potrošio približno 221.000 kWh električne energije, što je oko 20 puta više od nacionalnog prosjeka.

Samo u augustu prošle godine, Gore je potrošio 22.619 kWh električne energije, više nego dvostruko od količine koju prosječna američka porodica potroši za godinu dana. Kao rezultat toga, njegov prosječni račun za električnu energiju iznosi 1.359 dolara.

Goreovo ekstravagantno ponašanje nije ograničeno samo na potrošnju električne energije. Prosječni iznos računa za gas, koje Gore plaća za svoju vilu i gostinsku kuću iznosi 1.080 dolara mjesečno.

"Kao samoizabrani glasnogovornik pokreta protiv globalnog zagrijavanja, Al Gore bi trebao da pokaže spremnost za djelovanje, a ne samo za priču, kada se radi o potrošnji energije u domaćinstvima", izjavio je Drew Johnson, predsjednik Centra za politička istraživanja iz Tennesseeja.

Demokrati pak misle da je ovo pravi američki politički pamflet i borba republikanaca protiv demokrata, borba bogatih Amerikanaca protiv potpisivanja sporazuma u Kyotu i njihovo konstatntno negiranje da uništavaju ovu planetu. Ko je pogledao Al Goreov dokumentarac i shvatio barem pola od onoga šta se sprema našoj planeti i nama s njom, reagovat će na napade republikanaca na Al Gorea i zapitati se kako bi izgledao današnji svijet da je davne 2000. na predsjedničkim izborima pobijedio Al Gore umjesto Georgea Busha.