Svijet
0

Al Gore postao partner u finansijskoj firmi koja podržava ekologe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Al Gore će postati poartner u američkoj finansijskoj firmi poznatoj po podršci "zelenoj tehnologiji".

Bivši američki potpredsjednik i ekološki aktivist ući će u odbor firme Kleiner, Perkins, Caulfield and Byers, javio je BBC. On će predvoditi ulaganja u alternativne energetske izvore i u firme angažirane u aktivnostima kao što su recikliranje, alternativna goriva i pročišćavanje vode.

Gore je prošlog mjeseca dobio Nobelovu nagradu za mir za svoj rad na zalaganju za svjesnost o klimatskim promjenama. Gore je dobio Oskara za svoj dokumentarac "Neuvjerljiva istina" koji upozorava na trenutnu i katastrofalnu opasnost za planetu od globalnog zagrijavanja.

Gore je već jako angažiran u podržavanju energetskih tehnoloških solucija kroz svoj investicijski fond Generation Investment Management (GIM). GIM formira savez s Kleinerom kako bi otkrio i finansirao biznise "s najvećim potencijalom da se bave prijetnjom klimatskih promjena", tvrde dvije firme.

U novoj ulozi, Gore će se usmjeriti ka podršci biznisima usmjerenim ka smanjenju emisije ugljendioksida.

"Imamo iskustveno razmnijevanje za ovaj hitni višedimenzionalni izazov i odlučni smo da pomognemo poslovnim i vladinim liderima da ubrzaju razvoj održivih solucija", izjavio je Gore.

Kleiner, koji je oformljen 1972., planira posvetiti oko trećine svojih sredstava za finansiranje čistih tehnologija do 2009.

Gore je mnogo godina blizak Johnu Doerru, jednom od vodećih ljudi u Kleineru.

Doerr je stekao ugled ulagajući u neke od najuspješnijih američkih tehnoloških kompanija kao što su Amazon i Google.

Gore će donirati svoju plaću iz Kleinera ekološkoj fondaciji, Savezu za zaštitu klime, kojom predsjedava.