Svijet
0

Al Džazira prikazala video snimak južnokorejskih talaca

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Arapska tv stanica Al Džazira prikazala je sinoć video snimak na kojem su prikazani neki od južnokorejskih talaca koje drže talibanski pobunjenici u Afganistanu, nekoliko sati pošto su oni saopćili da su pogubili jednog taoca, prenose agencije.

Na snimku se vidi najmanje sedam žena od kojih četiri sjede na zemlji, a ostale stoje pored muškaraca u afganistanskoj odjeći, po svemu sudeći ekstremista, javio je Reuters.

Na snimku lošeg kvaliteta, koji je očito djelo amatera, reklo bi se da su žene nepovrijeđene.

"Al Džazira je nabavila snimak sa taocima od izvora izvan Afganistana", saopćio je voditelj tv stanice ne dajući druge detalje.

Ranije danas talibani su saopćili da su ubili još jednog od otetih Južnokorejanaca.

Portparol pobunjenika Kari Muhamed Jusuf je upozorio da će biti nastavljena likvidacija talaca ukoliko vlasti u Kabulu ne budu ispunile zahtjeve pobunjenika.

"Ubili smo jednog muškarca, jer vlada nije ispunila naše zahtjeve", rekao je Jusuf u telefonskoj izjavi britanskoj novinskoj agenciji Reuters i dodao da je tijelo ubijenog ostavljeno pored puta, ne navodeći tačnu lokaciju.

Prošle sedmice su islamski "vjerski učenici" već ubili jednog taoca, vođu prvobitne grupe od 23 Južnokorejanaca hrišćanskih misionara.

Guverner provincije Gazni, gdje su Južnokorejci oteti prije 11 dana, je također danas je saopćio da su od talibana zatražili dodatna dva dana za mirno rješenje krize sa taocima.