Svijet
0

Akutna neuhranjenost djece u Iraku poziv na uzbunu

FENA
Neuhranjenost djece u Iraku dostigla je veoma zabrinjavajući nivo, zaključak je izvještaja Ujedinjenih naroda i istraživanja provedenog tri godine nakon rušenja Saddama Husseina.

Prema izveštaju o ishrani, devet posto djece u Iraku (ili jedno od 10), uzrasta između šest mjeseci i pet godina pati od akutne neuhranjenosti. Situacija je opisana kao "alarmantna", uz komentar da su "djeca prve žrtve problema vezanih za snabdijevanje hranom," prenijela je agencija Reuters.

Neuhranjenost je posljedica ratova koji su obilježili 35-godišnju vladavinu Saddama Husseina - prvo s Iranom 1980.-1988. a zatim i sa snagama SAD-a u Iraku 1991. i 2003. - kao i ekonomskim sankcijama uvedenim 1990.

"Decenije sukoba i ekonomskih sankcija ozbiljno su uticale na Irak," kaže se u izvještaju. "Posljedica takve situacije bit će porast nezaposlenosti, nepismenosti, a za neke porodice i gubitak sredstava za život."

Istraživanje su predvodili ministri iz Svjetskog programa za hranu UN-a i Dečijeg fonda UNICEF.

Glasnogovornik UNICEF-ovog centra za pomoć Iraku David Singh, naglasio je da je procent ozbiljno neuhranjene djece udvostručen u odnosu na 2002. godinu kada je iznosio četiri posto, a predstavnik UNICEF-a za Irak Roger Wright dodao je da akutna neuhranjenost može nanijeti nenadoknadivu štetu mentalnome i kognitivnom razvoju djece.