Svijet
0

Aktivistice koje su se popele na Shard puštene uz kauciju

Klix.ba
Wiola Smul
Wiola Smul
Aktivistice Greenpeacea koje su se popele na londonski neboder Shard kako bi podigle svijest o eksploataciji nafte na Arktitku, puštene su iz zatvora uz kauciju.

Šest žena popelo se na zgradu visoku 310 metara, a uhapšene su zbog teškog ometanja posjeda. Cilj je bio da na vrhu zgrade otkriju divovsku instalaciju, ali je samo jedna aktivistica uspjela da dođe do vrha.

Poljakinja Wiola Smul, najmlađa u grupi, stigla je do vrha nakon 15-satnog penjanja i na njemu raširila zastavu sa natpisom "Spasimo Arktik".

Holanđanka Liesbeth Deddens, Poljakinja Wiola Smul, Belgijanka Sabine Huyghe, Šveđanka Sandra Lamborn, Britanka Ali Garrigan i Kanađanka Victoria Henry uhapšene su odmah po silasku sa zgrade.

"Definitivno je vrijedilo. Popele smo se gore kako bi ukazale na dešavanja oko kompanije Shell i mislimo da smo uspjele. Penjanje je bilo mnogo teže i duža nego što smo očekivale. Bio je to jako dug dan i posljednji dio bio je teži nego što je ijedna od nas očekivala", rekla je aktivistica Deddens.

Smul, jedina iz grupe koja je stigla do vrha, kaže kako je to bio "divan osjećaj".

"Bilo je divno biti na vrhu, ali bi bilo puno bolje da je neko bio sa mnom. Kada ste sami, teško je uživati u situaciji. Bilo je zaista lijepo kada sam raširila zastavu", rekla je Smul.

Britanka Ali Garrigan prva je puštena iz zatvora. Navela je kako je grupa pothvat spremala dva mjeseca na brojnim lokacijama.

Cilj pothvata bio je da ukaže na Greenpeaceove želje da se oblast oko Sjevernog pola sačuva kao globalno utočište, zabranjeno za industrijalizaciju.