Izbjegla smrtnu kaznu
0

Aktivistica u Iranu osuđena zbog "rata protiv Boga"

FENA
Shiva Nazar Ahar
Shiva Nazar Ahar
Iranska aktivistica za zaštitu ljudskih prava i novinarka Shiva Nazar Ahar osuđena je u subotu na ukupno šest godina zatvora zbog antidržavnog djelovanja, izbjegnuvši smrtnu presudu, javila je poluzvanična iranska agencija ILNA.

Ahari (26), koja je osnovala Odbor za ljudska prava novinara u Teheranu, osuđena je za "moharebeh" odnosno "vođenje rata protiv Boga" - zločin koji se shodno šerijatskom zakonu Islamske Republike kažnjava smrću, za što je dobila tri godine zatvora.

Također je osuđena i za kovanje zavjere za zločin protiv države i agitaciju protiv vladajućeg sustava, a u zamjenu za 76 udaraca morat će platiti 400 dolara, prenijela je agencija Associated Press.

Ahari je uhapšena u decembru prošle godine kada je krenula na sahranu velikom ajatolahu Hosseinu Aliju Montazeriju, duhovnom vođi "Zelenog pokreta" koji je bio protiv ponovnog izbora Mahmouda Ahmadinejada za predsjednika Irana na posljednjim predsjedničkim izborima, navodi Reuters.

Puštena je iz zatvora prošle sedmice da se brani sa slobode, uz plaćanje jamčevine od 500.000 dolara, mada je tokom vremena provedenih u pritvoru 100 dana bila u samici.

Ahari je bila uhapšena i nakon predsjedničkih izbora u junu 2009. godine i puštena nakon tri mjeseca provedena u zatvoru Evin u blizini Teherana.