Svijet
0

Aktivisti: Vojska u Hami ubila najamanje 86 osoba

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Opozicioni aktivisti su izjavili da je vojska lojalna Sirijskoj vladi ubila najmanje 86 osoba, uključujući mnogo žena i djece, u provinciji Hama.

Prema izvještajima, među nastradalima u selima Qubair i Maarzaf je više od 20 djece i 20 žena. Aktivisti su ovo nazvali masakrom.

Sirijska državna televizija je izvijestila da su trupe pronašle nekoliko tijela nakon što su napali teroriste.

Nijedna strana priče još nije potvrđena.

Aktivisti su javili da su Qubair i Maarzaf, koji se nalaze oko 20 kilometara sjeverozapadno od grada Hame, bili pod teškim granatiranjem snaga sigurnosti. U napadu su učestvovali i tenkovi.

Međutim, aktivisti navode i da su većinu ubistava izvršile "shabihe", militantne grupe lojalne Vladi, koje su došle iz susjednih sela. Oni su sa male udaljenosti pucali na stanovnike sela, a noževima su izboli mnogo ljudi, uključujući žene i djecu mlađu od dvije godine. Neka tijela su kasnije spaljena. Mnogo ljudi je i oteto.

"Ubili su skoro sve stanovnike sela, vrlo malo ih je pobjeglo. Većina je ubijena noževima. Oni koji su povrijeđeni također umiru, jer su to siromašni ljudi, većinom beduini. Mali broj njih koji su uspjeli pobjeći su jedini koji svijetu mogu ispričati šta se tamo desilo", kazao je jedan od aktivista za BBC.

Jedan od stanovnika Qubaira je rekao da je, nakon što su vojska i militanti napustili selo, pronašao oko 40 tijela, većinom žena i djece, koji su ubijeni noževima. Među žrtvama su i četiri člana njegove porodice.

Lokalni komiteti za koordinaciju su izjavili da je u Qubairu ubijeno 78 osoba, uključujući i 35 članova jedne porodice.

Sirijska državna televizija je u srijedu navečer izjavila da su snage sigurnosti, na zahtjev građana, pokrenule napad na "naoružano terorističko sjedište" u Qubairu. Prema njihovom izvještaju, snage sigurnosti su u selu pronašle tijela dviju žena i nekoliko djece, vezanih ruku i nogu. Prema procjeni istražitelja, oni su ubijeni dok su "naoružani teroristi" još uvijek bili u selu.

Mnoge svjetske organizacije su pozvale na što hitniju istragu ovih navoda o masakru.

"Ne treba čekati sutra kako bi se započela istraga o novom masakru. Posmatračima ne treba biti opravdanje da su tu samo da nadgledaju primirje, jer su mnogi zločini počinjeni za vrijeme njihovog prisustva u Siriji", stoji u jednom izvještaju.